Conversa amb Josep Maria Espinàs

Dijous, 29 d'octubre de 2015 a les 19.30 h
A càrrec de Sílvia Llorente. Cal inscripció prèvia.

Farem un recorregut per la seva obra i el seu pensament, i comentarem especialment l’obra “El teu nom és Olga”, llibre llegit pel club de lectura on ens explica la vida amb la seva filla amb síndrome de down, amb un text d’una profunda sensibilitat però sense sentimentalismes.

 

 

Josep Maria Espinàs (Barcelona, 1927) és un escriptor polifacètic que compta amb un públic ampli i fidel. La seva creació literària, amb una vuitantena de llibres publicats, abasta des de la novel·la, la crònica de viatges, passant per les obres d'interès cívic, els llibres reportatge, els volums de memòries i el gruix ingent d'articles periodístics publicats durant més de 20 anys als diaris Avui i El Periódico. 

En ple franquisme és un dels impulsors del moviment de la Nova Cançó, i un dels fundadors dels Setze Jutges. A partir de 1990 comença a publicar la seva Obra Completa a edicions La Campana, segell del qual és cofundador. Té obra traduïda a l'alemany, l'anglès, el castellà, l'èuscar, l'hebreu, l'italià, el japonès, el neerlandès, el portuguès i el txec. 

La seva trajectòria ha estat amplament guardonada, amb premis com el Joanot Martorell (1953) per la seva primera novel·la Com ganivets o flames (1954), el Víctor Català (1958) per Variétés (1959), el Premi Nacional de Cultura (1995) en la modalitat de periodisme escrit, o el Lletra d'Or (2006) pel llibre de viatges A peu per Mallorca(2005). L'any 2002, als seus 75 anys, rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, en reconeixement a la seva trajectòria. 

 

El teu nom és Olga

Aquest llibre neix d’una experiència vital. I si s’ha convertit en un clàssic –36 edicions– és perquè el seu autor, Josep M. Espinàs, hi aporta unes reflexions sobre la condició humana que no tenen caducitat, al contrari: avui són més necessàries i més estimulants que mai.

És cert que el tema d’aquest llibre no és gens corrent: Josep M. Espinàs explica com és la seva filla Olga, que té la síndrome de Down, i ho fa amb aquella sensibilitat profunda, gens sentimental, que és capaç d’harmonitzar l’afecte amb la lucidesa i la serenitat. I amb el llenguatge tan net i comunicatiu d’aquest escriptor.

Però si el llibre ha tingut i continua tenint tant d’èxit és perquè el seu interès no es limita al de les famílies que viuen una situació semblant. Una lectora escrivia a Espinàs: «El seu llibre m’ha ajudat a veure d’una altra manera les relacions que tinc amb els meus fills normals.» I és que El teu nom és Olga és un text que renova, constructivament, la visió dels diversos aspectes de la convivència humana i estimula el necessari respecte a la diferència. Aquesta dimensió cívica del llibre explica que sigui utilitzat com a llibre de lectura a moltes escoles i fins i tot sigui recomanat en centres d’ensenyament universitari.

Però el que importa a qualsevol lector és el lluminós atractiu de la prosa i, alhora, la força autèntica del testimoni.

Organitza: Biblioteca Municipal Pompeu Fabra

Darrera actualització: 14.12.2021 | 17:17