Teatre: Terra baixa

Dissabte, 16 de gener de 2016 a les 22.00 h
El grup de teatre de l'Ateneu Torrellenc posarà en escena l'obra clàssica d'Àngel Guimerà

Dirigida per Carles Capdevila

Actors:

Manelic: Josep Canals

Marta: Marta López

Sebastià: Julian Gabarrón

Nuri: Xènia Àleu

Avi Tomàs: Carles Capdevila

 

Preu: 8 euros (general) i 5 euros (socis)

 

Terra baixa és l'obra més coneguda de Guimerà i de ben segur, la més traduïda i representada dins i fora de Catalunya. Guimerà la va escriure pels volts de 1985 i la va enviar a Maria Guerrero, la més famosa actriu del moment per si la podia estrenar. Tot i la poca confiança que hi posà el seu autor, l'estrena es produí el 1896 a Madrid i en castellà, amb la prestigiosa companyia Mendoza-Guerrero. Tres mesos després, s'estrenava en català i aquell mateix any es representà a Barcelona: Enric Borràs -el Manelic més famós- la portà al teatre Romea.

L'obra tingué un gran èxit i ben aviat se'n feren traduccions a altres llengües, que permeteren que l'obra es representés a teatres de tot Europa i Amèrica del sud amb notable èxit.

 

Àngel Guimerà va ser un dels millors poetes de la Renaixença, el creodor del teatre catala modern i un activista cultural en favor del catalanisme. Darrere aquestes tres consideracions, difícilment qüestionables, hi ha la figura privada d'un home amb alguns punts foscos: el fet de ser fill natural d'un català i una canària que no estàven legalment casats eI va marcar en molts aspectes en la seva vida i també en la creació dels seus personatges, que sovint presenten orígens incerts i amb mestissatges.

La seva arribada a Catalunya i la incorporació als grups catalanistes es va fer amb una passió desfermada i potser exagerada, com si no volgués deixar cap dubte de lo seva "conversió". Un desengany amorós va convertir-lo en un home solitari i en solter etern. Tots oquests aspectes biografics, els veurem traslladats en les seves obres, i per tant, es bo de tenir pistes sobre la seva figura i la seva biògrafia.

Organitza: Ateneu Torrellenc

Darrera actualització: 14.12.2021 | 17:17