Exposició: Convenció sobre drets dels Infants

Divendres, 6 de gener de 2017 a les 16.00 h
Fins el 3 de febrer

La Convenció sobre els drets de l'infant és el tractat de drets humans més ratificat i el primer instrument internacional que reconeix els infants com a agents socials i com a titulars actius dels seus propis drets. Aquesta exposició és l'excusa per poder iniciar-se i aprofundir en els drets dels infants i una base des d'on poder treballar aspectes tant importants i vitals com el dret a l'educació, a la llibertat d'expressió i el dret al joc o a la salut, entre d'altres.

Fins el 3 de febrer

Autoria i producció: UNICEF Comitè Catalunya amb la col.laboració de l'Ajuntament de Barcelona

 

La Convenció sobre els Drets de l’Infant va ser aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 44/25, de 20 de novembre de 1989, i va entrar en vigor el 2 de setembre de 1990.

Els drets de la infància estan plenament estipulats en la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Elaborada durant 10 anys amb les aportacions de representants de diverses societats, cultures i religions, la Convenció va ser aprovada com a tractat internacional de drets humans el 20 de novembre de 1989.

La Convenció, al llarg dels seus 54 articles, reconeix que els infants (éssers humans menors de 18 anys) són individus amb dret de ple desenvolupament físic, mental i social, i amb dret a expressar lliurement les seves opinions. A més la Convenció és també un model per a la salut, la supervivència i el progrés de tota la societat humana.

La Convenció, com a primera llei internacional sobre els drets dels nens i nenes, és de caràcter obligatori per als Estats signants. Aquests països informen el Comitè dels Drets de l’Infant sobre els passos que han adoptat per aplicar el que estableix la Convenció.

És també obligació de l'Estat adoptar les mesures necessàries per donar efectivitat a tots els drets reconeguts en la Convenció.

Una Convenció sobre els Drets de l’Infant era necessària perquè tot i que molts països tenien lleis que protegien a la infància, alguns no les respectaven. Per als infants això significava sovint pobresa, accés desigual a l'educació, abandonament. Uns problemes que afectaven tant . als infants dels països rics com pobres.

En aquest sentit, l'acceptació de la Convenció per part d'un nombre tan elevat de països ha reforçat el reconeixement de la dignitat humana fonamental de la infància i la necessitat de garantir la seva protecció i desenvolupament.

La Convenció sobre els Drets de l’Infant s'ha utilitzat en tot el món per promoure i protegir els drets de la infància. Des de la seva aprovació, en el món, s'han produït avenços considerables en el compliment dels drets de la infància a la supervivència, la salut i l'educació, a través de la prestació de béns i serveis essencials, així com un reconeixement cada vegada més gran de la necessitat d'establir un entorn protector que defensi els nens i nenes de l'explotació, els maltractaments i la violència. Prova d'això és l'entrada en vigor el 2002 de dos Protocols Facultatius, un relatiu a la venda d'infants, la prostitució infantil i la utilització d'infants en la pornografia, i el relatiu a la participació de infants en els conflictes armats.

No obstant això, encara queda molt per fer per crear un món apropiat per la infància. Els progressos han estat desiguals, i alguns països es troben més endarrerits que altres en l'obligació de donar als drets de la infància la importància que mereixen. I en diverses regions i països, alguns dels avenços semblen estar en perill de retrocés a causa de les amenaces que suposen la pobresa, els conflictes armats i el VIH / SIDA.

Tots i cadascun de nosaltres tenim una funció que desenvolupar per assegurar que tots els nens i nenes gaudeixin de la seva infància.

La missió d'UNICEF consisteix a protegir els drets de nens i nenes, per contribuir a resoldre les seves necessitats bàsiques i ampliar les seves oportunitats per tal que assoleixin el seu ple potencial. Per a això, UNICEF es regeix sota les disposicions i principis de la Convenció sobre els Drets de l’Infant.

Hi ha una nova perspectiva d'avanç del compliment dels drets de la infància, a través dels Objectius de Desenvolupament per al Mil·lenni que 189 estats membres de Nacions Unides van signar l'any 2000 i que suposen un renovat compromís col.lectiu de la comunitat internacional per avançar cap al desenvolupament humà dels països.

Sis dels vuit Objectius de Desenvolupament per al Mil·llenni poden aconseguir millor si es protegeixen els drets de la infància a la salut, l'educació, la protecció i la igualtat. D'aquesta manera, el compromís d'UNICEF a favor de la infància, des dels seus 60 anys d'existència, assumeix necessàriament una funció central per a fer realitat aquests objectius i transformar el món en un lloc millor per a tots.

Organitza: Biblioteca Municipal Pompeu Fabra

Darrera actualització: 14.12.2021 | 17:22