CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Vista poble
Portada > Actualitat > Agenda > Visita guiada a les restes medievals del Castell Nou de Cervelló (Montpedrós)

Visita guiada a les restes medievals del Castell Nou de Cervelló (Montpedrós)

Dia i hora: diumenge 08/10/2017 a les 11:00

Lloc: Avinguda Dolça de Provença, 14 (davant del restaurant Can Vicenç)

Organitza: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat

Després de caminar uns 2 km per l'entorn forestal de Torrelles de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló realitzarem una sorprenent visita comentada a les restes del Castell Nou de Cervelló, al cim del Montpedrós, a càrrec de l'arqueòleg i Alcalde de Torrelles de Llobregat, Ferran Puig. Bona part de les serres de l'Ordal i el Garraf van estar equipades amb castells i construccions defensives durant bona part de l'Edat Mitjana i l'atalaia del Montpedrós en fou un punt estratègic entre el delta del Llobregat i l'interior de les serres. Sortirem des de l'aparcament davant del restaurant Can Vicenç (Av. Dolça de Provença, 14- urbanització Cesalpina de Torrelles de Llobregat).

 

El castellnou de Cervelló

Al cim del Montpedrós, és a dir mont de pedres, ja des de finals del segle IX hi hagué una fortificació. És probable que prèviament hi existís un poblat ibèric en aquesta zona. Es creu que el castell va ser construït en temps de Guifré I, quan va conquerir aquesta zona.

Depenia del castell de Cervelló i quan aquest passà a mans d'Ènnec Bonfill, primer senyor de Cervelló, es va reconstruir la fortalesa del Montpedrós i es van reforçar les seves defenses amb la construcció de noves torres. Des d'aquest indret es controlava tota la part baixa del Llobregat, que no era visible des del castell de Cervelló.

La primera notícia escrita que ens parla d'aquest castell no la trobem fins l'any 1089, quan era el responsable del castell Humbert Gerbert, senyor de Montagut, Querol, Pinyana i Gelida, que era l'oncle de Guerau Alemany II, senyor de Cervelló i propietari de la fortificació.

A partir del segle XIII comencem a trobar el castell citat com a Castellnou de Cervelló, moment en que el castell de Cervelló passa a ser conegut com "el vell". En aquest moment la parròquia de Santa Coloma de Montpedròs, situada als peus d'aquest cim, passà també a dir-se Santa Coloma de Cervelló. Es creu que aquest canvi de noms correspon a una reforma del castell del Montpedrós, amb la que els senyors de Cervelló volien refermar el seu domini a la zona.

El darrer conflicte bèlic que va viure el castell va ser la guerra dels Segadors. Poc temps després de la finalització d'aquesta, el rector de Santa Coloma va demanar l'autorització al baró de Sant Vicenç dels Horts per refer la capella del castell, que havia perdut part de la coberta i per construir una habitació per l'ermità. Aquest fet fa pensar que el castell havia quedat molt malmès, per què si calia fer una habitació nova, volia dir que les estances del castell no eren habitables.

De fet, avui en dia poques són les restes que s'han conservat d'aquesta fortificació. Tan sols queden en peu alguns panys de muralla, de molt poca alçada i coberts en gran part per la vegetació. Tenia una planta molt allargada, més estreta en la part sud, que és on es conserven la majoria de restes. La seva fàbrica és típica del segle X, amb carreus irregulars, en alguns casos disposats en forma d'opus spicatum

Situada més al nord, fora de la muralla i separada per una petita vall, hi trobem les restes d'una torre circular (la torrassa), la construcció de la qual podria estar datada  dins del segle XI. En l'espai on s'alçava el castell, es va construir modernament una capella dedicada a Sant Antoni. Per aquest motiu la muntanya es coneguda també amb el nom d'aquest sant.

Arxivat a: Altres
Torrassa del Montpedrós
Torrassa del Montpedrós

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 26/10/2020 a les 13:19h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona