CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Imatge d'una de les capçaleres
Portada > Actualitat > Agenda > Maig Salut: Sortida ruta d'exili

Maig Salut: Sortida ruta d'exili

Dia i hora: diumenge 27/05/2018

Lloc: Can Coll

Organitza: Associació de dones Pla de les Bruixes

Inscripcions a la botiga Quises fins al 19 de maig.

Preu autocar i guiatge 30€, dinar opcional 15€

 

Sortida amb Assumpta Montellà a Figueres-La Vajol i Coll de Lli amb la col·laboració dels Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols. En la ruta de El Setè Camió es desvetllaran les baixes passions del gènere humà. El robatori de l’or, la guerra, la traïdoria, la cobdícia… tot entra dins aquesta història que explica com un darrer camió, a les acaballes de la guerra va perdre la seva càrrega, una tona d’or, pels camins de La Vajol, tocant frontera.
Seguir les rastres d’aquest camió és el fil conductor de la sortida. Peró abans la ruta comença al Castell de Sant Ferran de Figueres, la fortalesa militar més gran d’Europa.
En aquell castell es va celebrar la darrer sessió de Corts espanyoles abans de marxar a l’exili, i també es poden visitar les antigues cavallerisses on es guardaven els quadres del Prado. En el seu pati d’armes es signaria l’acord de Figueres, el febrer de 1939, importantíssim per salvar tota la pinacoteca del Prado, que marxaria cap a Ginebra fins al final de la guerra.
Tot resseguint els camins d’exili, s’arriba fins a La Vajol, on trobarem la masia de Can Barris. Allà s’hi allotjava el President Azaña.
A només 300 mt. trobarem la Mina Canta o d’en Negrín, un dipòsit secret on es guardaren també quadres del Prado i lingots d’or de la República. D’aquesta mina arrenca el mite de El Setè Camió. Seguir les pistes del camió i el seu or perdut, robat o enterrat…encara aixeca passions.
La sortida finalitza al Coll de Lli, pas per on va creuar la frontera el President Companys cap a l’exili. Allà, damunt la ratlla de França, es recorda al President de la Generalitat afusellat.
S’acaba la ruta amb el cant de Els Segadors.

 

Llibre: El setè camió, d'Assumpta Montellà

En els darrers dies de la Catalunya republicana cohabitaven els dos governs: govern Negrín-Azaña i govern Companys. Eren els dies previs a la derrota i a l’exili. Negrín guardava el seu secret més ben guardat a La Vajol (Alt Empordà): una mina de talc convertida en caixa forta per guardar-hi els lingots d’or de la República, a punt per passar la frontera. Però el dia senyalat, un camió comandat per carrabiners, que feia el transport des de la Vajol fins a França, perd la seva càrrega: una tona d’or, enmig del caos de la Retirada. Al camió se’l coneix com: EL SETÈ CAMIÓ.

Arxivat a: Altres
Cartell Maig Salut - Pla de les Bruixes 2018
Cartell Maig Salut - Pla de les Bruixes 2018
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/10/2020 a les 15:49h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona