CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
capçalera_abella
Portada > Actualitat > Agenda > Presentació dels treballs de restauració d'una part dels vitralls de l'església de Sant Martí de Tours

Presentació dels treballs de restauració d'una part dels vitralls de l'església de Sant Martí de Tours

Dia i hora: diumenge 23/09/2018 a les 11:15

Lloc: Església de Sant Martí de Tours

Organitza: Parròquia de Sant Martí de Tours

En el transcurs de l'elaboració de l’Inventari dels Vitralls Catalans, tasca encarregada per la Generalitat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans, es van detectar greus problemes en la conservació de les vidrieres de l’església de Sant Martí de Torrelles del Llobregat. L'any 2016 la parròquia va  rebre un primer informe on es valoraba la qualitat dels vitralls, datats del final del segle XIX i principis del XX, alhora que es detectaven unes anomalies en l’estat de conservació. En aquest estudi, dels 35 vitralls existents, es van valorar 10 en bon estat, 18 en un estat de conservació deficient i 7 molt deficient.

L’estat de conservació dels vitralls de l’església era preocupant perquè es tracta de peces de principis del segle XX a les quals els calia una urgent intervenció ja que existia un doble risc. D’una banda les obres podien entrar en un procés de degradació irreversible, cosa que suposaria una pèrdua irreparable del nostre patrimoni; d’altra banda el  perill de caiguda de vidres a l’interior de l’església suposava un problema afegit de seguretat. Algunes de les vidrieres van ser instal·lades, en el seu moment, amb unes tècniques que van fer impossible la seva correcta preservació i les dificultats per a la seva conservació eren molt elevades. Les vidrieres del cimbori i les de l’absis tenien greus problemes d’estabilitat i algunes de la nau presentaven ja despreniments de vidres. Per aquest motiu la Dra. Sílvia Cañellas, secretària del Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) de l'Institut d'Estudis Catalans i codirectora de l’Inventari dels Vitralls Catalans, va recomanar una urgent intervenció d'aquestes peces.

Durant el 2017 la junta de la parròquia va demanar diversos pressupostos a especialistes en la restauració dels vitralls, i va sol·licitar a l'Ajuntament ajuda econòmica per tal de sufragar una part dels costos. Per la seva banda el consistori va sol·licitar a la Diputació de Barcelona una subvenció per a la restauracióm però que malauradament no va acceptar. Finalement, la parròquia va optar per tirar endavant amb la restauració d'una primera fase on es repararien els vitralls amb més mal estat, i va encarregar a la  Sra. Paloma Somacarrero la restauració.

En motiu de la finalització dels treballs de restauració la Dra. Sílvia Canyelles, historiadora especialista en vitralls, i la Sra. Paloma Somacarrero, cap de l'equip de restauradors, presentaran a la parròquia de Sant Martí de Tours les actuacions fetes. Concretament serà el 23 de setembre, a les 11.15h.

 

Arxivat a: Altres
Vitralls restaurats de l'església Sant Martí de Tours
Vitralls restaurats de l'església Sant Martí de Tours
Vitralls restaurats de l'església Sant Martí de Tours
Vitralls restaurats de l'església Sant Martí de Tours
Darrera actualització d’aquest contingut: 26/10/2020 a les 13:19h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona