CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Vista poble 2
Portada > Actualitat > Agenda > Exposició: Fam i guerra a Catalunya. Memòria i estratègies de supervivència (1936-1959)

Exposició: Fam i guerra a Catalunya. Memòria i estratègies de supervivència (1936-1959)

Dia i hora: Del dilluns 01/10/2018 a les 16:30 al dimecres 31/10/2018 a les 23:30

Lloc: Local social, L'Ateneu Torrellenc

Organitza: Ateneu Torrellenc i Museu Etnològic de Barcelona

Cedida pel Museu Etnològic de Barcelona, visitarà l'Ateneu Torrellenc durant el mes d'octubre. 

La Guerra Civil i la postguerra formen part de la memòria que ens han fet arribar els nostres avis i àvies, pares i mares, i ens han transmès no només coneixement de què va passar, sinó vivències, sentiment i lliçons de vida.

La història que hem après a l'escola ens parla de reis i generals, de guerres i batalles, de dates precises i llocs emblemàtics. Però quan l'antropologia i la història treballen plegades apareixen altres paisatges i protagonistes, que converteixen el gran relat de la Història en històries, amb minúscula. En aquest nou escenari, els protagonistes són les persones comunes, les vides quotidianes de la gent que va ser testimoni dels grans esdeveniments.

Aquest tipus d'aproximació és la que proposa l'exposició Fam i Guerra a Catalunya. El dia a dia a la rereguarda i durant els anys més foscos de la dictadura franquista s'expliquen a través dels elements quotidians, aquells que podem comparar amb les nostres experiències actuals i ens permeten sentir el que suposen les guerres. Les vides, també heroiques, de les persones que no participen en els combats que ens ensenyen les pel·lícules, són les protagonistes d'aquest exercici de memòria històrica.

Com aconseguir menjar en una ciutat desproveïda, amb la presència del racionament i l'estraperlo, com escalfar-se a l'hivern, com viure amb restriccions de llum contínues, quins sons trencaven el silenci, de la ràdio fins a les alarmes antiaèries que anunciaven els bombardejos.

Fam i Guerra a Catalunya va ser inaugurada com a exposició temporal al Museu Etnològic, i va ser una de les primeres a ser adaptada per itinerar pel territori, la qual cosa ha estat fent els darrers anys.

Es tracten diversos àmbits relacionats amb la vida quotidiana durant la Guerra civil i la postguerra: l’estraperlo, la importància de la ràdio, el racionament del menjar i els aliments que menjava la població, els problemes de subministrament energètic, les malalties durant la guerra, els refugis, etc. 

A més, la mostra presenta diversos objectes de vida quotidiana, documents i fotografies que apropen els visitants al dia a dia de la fam durant la Guerra Civil i la postguerra.

També s’hi pot veure un documental amb el testimoni de persones que van viure aquella època en primera persona, així com la memòria de les estratègies de supervivència que seguien davant l'escassetat d'aliments i les dificultats per accedir-hi.

Aquesta exposició es va impulsar per commemorar el 70è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil a Catalunya.

 

 

Àmbits i temàtica

L’exposició tracta els àmbits següents:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil
2. La vida quotidiana durant la postguerra
3. Els qui havien guanyat la guerra
4. Les malalties i l’assistència social
5. Cultura en ombres
6. La memòria de la fam, avui

I cadascun d’aquests àmbits se centra en els següents temes:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil: els combatents del front i la fam, els herois i les heroïnes del plat a taula i l’estratègia del terror: els bombardeigs.
2. La vida quotidiana durant la postguerra: el menjar de la fam, el racionament i el petit estraperlo.
3. Els qui havien guanyat la guerra: els rics (el gran estraperlo) i els burots.
4. Cultura en ombres: energies i fogons, berenàvem a les fosques per la manca de subministrament elèctric i la ràdio: dia i nit.
5. Les malalties i l’assistència social: el segell Proinfància de la Generalitat de Catalunya, l’Auxili Social, entre d’altres.
6. La memòria de la fam, avui: la idea de la fam ha arribat a marcar la memòria col·lectiva de la nostra societat i encara fa omplir el rebost quan hi ha atemptats, cops d’estat o vagues de transports.

Arxivat a: Altres
Exposició Fam i guerra a Catalunya
Exposició Fam i guerra a Catalunya
Darrera actualització d’aquest contingut: 26/10/2020 a les 13:19h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona