CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
boira hivern
Portada > Actualitat > Agenda > Club de lectura infantil ‘Intrèpids lectors’: Contes per telèfon, de Gianni Rodari

Club de lectura infantil ‘Intrèpids lectors’: Contes per telèfon, de Gianni Rodari

Dia i hora: dilluns 13/05/2019 a les 18:00

Lloc: Biblioteca M. Pompeu Fabra

Organitza: Biblioteca Municipal Pompeu Fabra

Hi havia una vegada… una nena el pare de la qual era representant de comerç i estava de viatge sis dies a la setmana. Però aquella nena no podia adormir-se sense que li expliquessin un conte. I cada nit, el seu pare li trucava per telèfon i li explicava un conte. Diuen que els contes eren tan bons que fins i tot les senyoretes de la centraleta interrompien totes les telefonades per escoltar-los. I aquest és el llibre d’aquells contes. Contes per telèfon s’ha consolidat com una obra atemporal que segueix seduint a petits i grans generació rere generació.

 

 

Gianni Rodari va néixer a Omenga, Itàlia, el 1920. Fill de pares forners i orfe de pare des dels nou anys, va ser criat a partir de llavors per una tia i després educat en internats i seminaris. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial, va finalitzar els seus estudis de Magisteri i va començar a treballar com a periodista al diari Cinque Pont.

Els seus primers textos literaris van aparèixer en publicacions com L'Ordine Nuevo signant amb el pseudònim Francesco Aricocci. Va passar per diverses publicacions fins que finalment es va incorporar i va dirigir la revista mensual Il Giornale del Genitori. Amb el seu pseudònim va publicar un recull de llegendes populars, Llegendes de la nostra terra, i dos contes de tall fantàstic: El Petó i La senyoreta Bibiana.

Quan treballava per al diari L'Unità va descobrir la seva vocació com a escriptor per als més petits. D'aquella època (finals dels 40) van néixer les primeres narracions curtes, humorístiques, cobles i tirallongues lligades a la poesia popular italiana i els seus primers llibres per a nens: El llibre de les tirallongues i Les aventures de Cipollino.

A la dècada dels 50 va passar d'un diari a un altre, i va seguir escrivint textos que agradaven tant a grans com a petits; i iniciats els anys 60 va començar a recórrer les escoles italianes, on, a través del contacte directe i la interacció amb els nens mentre llegia els seus contes, va observar les reaccions de la seva audiència i va prendre notes per intentar esbrinar la tècnica correcta a l'hora de crear bones històries. Aviat es va convertir en un dels millors escriptors per nens. Durant aquests anys va recórrer les escoles italianes per explicar històries, però també per escoltar els infants. Aquesta activitat va culminar en la reescriptura i publicació de Gramàtica de la Fantasia. Introducció a l'art d'explicar històries.

Els esforços i la dedicació a la literatura infantil de Gianni Rodari van tenir recompensa en 1970, quan va aconseguir el Premi Hans Christian Andersen, el major guardó internacional per a un escriptor del gènere.

Els seus llibres, carregats d'humor, imaginació i una fantasia desbordant, no van escapar a una crítica del món actual amb un llenguatge molt pintoresc, espontani i en ocasions compromès.

Va morir a Itàlia el 1980.

Arxivat a: Altres
Portada del llibre 'Contes per telèfon'
Portada del llibre 'Contes per telèfon'
Darrera actualització d’aquest contingut: 14/01/2021 a les 19:14h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona