Temporal Glòria: el canvi climàtic al jardí de casa

Dimecres, 19 de febrer de 2020 a les 00:00
Escrit d'opinió de l'alcalde Ignasi Llorente

El pas del temporal Glòria ha deixat clar, si és que encara hi havia algú que en podia tenir cap dubte, que l’emergència climàtica no serà una crisi que veurem per la televisió des del nostre confortable sofà: el canvi climàtic és real, el veurem i el patirem als nostres carrers i, el més preocupant de tot, ja el tenim aquí.

Malgrat els avisos fets durant dècades per la comunitat científica (recordem que la publicació del llibre The Silent Spring, de la Dra. Rachel Carlson, és del 1962), la majoria de governs i administracions han fet poc o res per prevenir-ne les causes o per evitar-ne les conseqüències. I les que sí que han intentat posar-hi remei, com Torrelles, que va ser un dels municipis pioners en polítiques mediambientals, van haver de pagar el desgast polític fruit de l’oportunisme de mirada curta.

La lluita contra el canvi climàtic, però, ja hem vist que no es resoldrà només ampliant les mesures de recuperació o reciclatge d’escombraries. No podem garantir un futur saludable a les pròximes generacions limitant-nos a classificar les deixalles per contenidors de diferents colors. Cal un canvi de paradigma en els nostres hàbits de producció, de consum, de transport o d’oci. Però sobretot, caldrà un canvi profund i radical en les formes de producció i transport energètic.

El model actual només respon als interessos i les necessitats de les grans companyies energètiques, imperis sovint construïts a partir de la privatització de serveis públics sota la promesa de millorar el servei i abaratir-ne el cost. La realitat, però, ens ha demostrat que la liberalització d’aquests serveis bàsics ha comportat un encariment del producte i un notable deteriorament del servei. Un exemple evident l’hem vist aquests dies amb la nefasta gestió que ha fet la companyia Endesa a la majoria de municipis que hem patit el pas del temporal Glòria.

És hora de canvis, doncs, canvis que passin per l’autoproducció d’energies renovables, afavorint la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques; implantant mesures d’estalvi energètic en equipaments públics; impulsant sistemes com les calderes de biomassa forestal que, a part d’un important estalvi econòmic i una notable reducció de combustibles fòssils, també afavoreixin una gestió forestal en entorns com el de Torrelles.

En definitiva, cal que tots plegats ens preparem per a uns temporals que en els propers anys poden ser més freqüents. Des de l’Ajuntament estem impulsant mesures que ens obliguin a totes les administracions, començant per aquelles, com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que tenen molt més pes que municipis com el nostre.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:25