El comerç ens necessita ara; nosaltres el necessitem sempre

Dijous, 16 d'abril de 2020 a les 00:00
Escrit d'opinió d'Ignasi Llorente, alcalde de Torrelles de Llobregat

Estem vivint una crisi sanitària, i la resposta ha de venir marcada per criteris de salut. Això és evident. Com també ho és que aquesta pandèmia està tenint efectes sobre l’economia, efectes que es van començar a notar des del primer dia de confinament. Són moltes les famílies, empreses i autònoms que han vist greument afectada la seva economia, per això ha sigut una prioritat del govern municipal atendre aquest front suprimint, endarrerint o rebaixant el cobrament d’impostos i taxes municipals.

Els efectes sobre el comerç, a més, tenen un impacte negatiu que va molt més enllà de l’econòmic. Darrera d’una botiga que tanca no només hi ha una família que deixa de tenir uns ingressos, a més hi ha un tros de carrer que perd vida durant el dia o que es queda fosc durant la nit. Els comerços no només són llocs on es venen productes. Són espais de socialització on veïns i veïnes es retroben; són locals d’informació; són punts on molts dels nostres comerciants es preocupen per les persones del nostre entorn.

És per aquest motiu que el govern municipal ja va aprovar una aportació extraordinària pel comerç el dia 16 de març (24 hores després d’haver-se decretat l’estat d’alarma). Vam ser el primer municipi en fer-ho i, per aquest motiu, són molts els pobles del nostre entorn que ens han demanat assessorament per aplicar ajudes similars. Aquesta mesura comptava amb una aportació inicial de 25.000€, que de ben segur es veurà ampliada, i que en termes relatius (euros/habitant) no és comparable a la proposada per cap altra administració.

A hores d’ara hem aprovat dues línies d’ajudes. La primera línia consta d’unes subvencions a fons perdut que ja s’han començat a concedir a comerços i que la setmana vinent també serà accessible a autònoms i empresesque tinguin la seva seu fiscal a Torrelles.

La segona línia consisteix en uns talonaris on els clients de cada establiment poden beneficiar-se de les ajudes municipals. És un exemple de win-win. D’una banda cada comerç podrà rebre ara, just quan més ho necessita, uns ingressos que li permetran afrontar despeses immediates. De l’altra, els client veuran doblada la seva aportació en un vals de compra que podran bescanviar fins a final d’any. És a dir. La ciutadania podrà comprar un talonari, per exemple de 20€ per a un comerç, però només en pagarà 10€, els altres 10€ els aportarà l’Ajuntament. Són, si em permeteu la metàfora, uns “bons” com els que es planeja emetre el BCE però a escala municipal.

Aquesta línia, però, només funcionarà si comerços, ciutadania i Ajuntament anem de la mà i col·laborem per tal de garantir que en un futur que esperem que no sigui gaire llunyà, els carrers del nostre pobles tornen a estar plens de vida, d’activitat, de persones i, evidentment, de botigues. La ciutadania i l’Ajuntament, SEMPRE hem necessitat el comerç. ARA el comerç ens necessita a nosaltres. No els fallem.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:26