CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Cirerers
Portada > Actualitat > Notícies > Una resposta local a una crisi global

Una resposta local a una crisi global

14/05/2020

Escrit d'opinió d'Ignasi Llorente, alcalde de l'Ajuntament de Torrelles

La pandèmia del Covid19 ha situat el planeta davant del mirall. Totes les societats han vist, a partir de la crisi sanitària, com elements clau per al benestar i la cohesió social es veien seriosament amenaçats.

La saturació del sistema sanitari, l’aturada de l’activitat econòmica, el col·lapse del transport internacional de mercaderies i passatgers; les necessitats immediates d’assistència per la part més vulnerable de la població, el replantejament del model educatiu, l’auto-organització del voluntariat o la implantació improvisada del teletreball han suposat canvis radicals a curt termini, però també ens plantegen reptes i oportunitats a curt i mig plaç.

Les administracions, especialment les locals, hem hagut de fer front a aquesta situació sense unes directrius ni un full de ruta clar. Sovint ho hem fet sense les eines ni els recursos necessaris, i amb suports desiguals per part dels nivells administratius supramunicipals. Però són precisament el nostre arrelament i coneixement del territori així com la nostra vocació de servei local el que ens ha permès ser més eficients que altres organismes obligant-nos, fins i tot, a suplir o complementar serveis i competències que no són del nostre àmbit d’actuació.

És precisament per aquest motiu que, des de l’Ajuntament de Torrelles, creiem necessari la posada en marxa d’un Pla Post-Covid19 que ens prepari com a societat per als reptes presents que ha dibuixat aquesta crisi sanitària i econòmica i pels reptes futurs de la crisi climàtica. Un Pla pensat en clau global però d’implantació local. 

LA SALUT I EL BENESTAR COM A PRIORITAT

Aquesta és una crisi sanitària, i la resposta no serà ni eficaç ni completa fins que siguem capaços de superar l’amenaça de la Covid19, però també hem de reforçar aquelles polítiques socials que ens enforteixin per preparar-nos davant d’altres amenaces socio-sanitàries futures. Caldrà, doncs, reforçar tècnicament i pressupostària, àrees com la sanitat, els serveis socials, l’educació o l’habitatge.           

UNA ECONOMIA QUE NO DEIXI NINGÚ ENRERA

L’impacte del confinament i la previsible durada del desconfinament ha tingut i tindrà efectes negatius sobre l’economia mundial, també la local. És en aquesta clau torrellenca que cal treballar protegir i reforçar els sectors econòmics de més incidència en el nostre municipi, com l’agricultura, el comerç, el turisme i la restauració. 

REFORÇAR LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

L’allau de persones voluntàries a Torrelles, i arreu del país, ha demostrat un cop més que una societat implicada, participativa i organitzada és imprescindible per afrontar reptes futurs. Aquesta nova normalitat que s’obre amb la pandèmia haurà de prioritzar la cooperació i el treball en xarxa sobre altres estratègies polítiques obsoletes per fer front als propers temps. 

ENCARAR LA CRISI CLIMÀTICA COM UNA OPORTUNITAT

Fa anys que Torrelles es prepara per al gran repte que tindrà la humanitat a curt termini: el canvi climàtic. Algunes de les mesures i polítiques prioritzades des del nostre municipi no sempre han comptat amb el recolzament necessari a nivell supramunicipal ni amb tota la comprensió necessària a nivell local. La present crisi sanitària ens ha demostrat que la prevenció i el coneixement són elements bàsics per fer front, també, al canvi climàtic. És imprescindible abandonar velles estratègies de confrontació i sumar esforços per tal d’avançar-nos a una crisi que podem convertir en una oportunitat.

Arxivat a: Articles d'opinió
Ignasi Llorente
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/09/2020 a les 13:29h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona