El nostre tresor...

Dimarts, 16 de juny de 2020 a les 00:00
Escrit d'opinió de Vanesa Santiago, regidora de Serveis Socials, Gent Gran, Igualtat i Joventut

Masses vegades tenim quelcom molt valuós enfront i no en som conscients fins que ja és massa tard.

En aquest sentit, freqüentment la nostra societat no té en compte el valor de les persones grans: la seva experiència, el seu saber,  la importància de les seves memòries...

Actualment a Torrelles de Llobregat comptem amb una població aproximada de 800 persones majors de 65 anys. Al voltant d’unes 230 persones són sòcies de l’associació de la Gent Gran i participen de les activitats, sortides, viatges, tallers, cursos, … que es realitzen i al voltant de 25 persones van a l’espai de la Gent Gran on es treballa, entre d’altres, la capacitat de fer durant el màxim temps possible les coses a les què li donem un valor.

Així doncs tenim un grup important de persones que es troben plenament identificades amb el que es fa al casal i a la vegada,  d’altres que prefereixen altres fórmules.

Això és ben normal, doncs no hi ha un prototip d’una persona gran. Hi ha una gran diversitat. Diversitat d’interessos i de necessitats. Algunes persones de 80 anys tenen una capacitat mental i física comparable a la de persones de 30 anys. Altres de la mateixa edat necessiten de cures i suport per a les activitat bàsiques.

Al Casal de la Gent Gran gaudim d’un model de gestió compartida  que combina les programacionsi dinamització de l’ajuntament amb les de l’associació amb l’objectiu d’arribar a cadascuna de les persones grans , entenent que totes són diferentsi totes hi tenen lloc al Casal.

Des del nostre parer, la nostra gent gran és un tresor.

Estem treballant perquè el casal esdevingui un espai obert amb activitats quedonin resposta a més persones. Entre aquestes valorem que cal promoure projectes intergeneracionals i activitats en xarxa amb d’altres equipaments.

El Casal de la Gent Gran necessitava d’una reforma important i per tant una de les nostres apostes ha estat aquesta. Durant aquest curs hem estat fent actuacions necessàries per tal d’assegurar la qualitat de les instal·lacions i les activitats.

Entre aquestes, com ja sabeu l’estiu passat vam instal·lar l’ascensor per accedir a la primera planta, i també es va fer el tractament a les bigues de fusta.  El mes de  febrer es van iniciar les obres de la coberta del casal que estava molt malmesa. Arrel de la Covid-19 vam fer una aturada durant unes setmanes i posteriorment esva reprendre la feina amb la remodelació de la segona planta, que permetrà gaudir d’espais per a totes les activitats i desplegar-ne de noves. Actualment continuen les obres, s’ha pintat la façana exterior, s’està pintant tot l’interior i s’ha fet un bany adaptat.

Entenem que la planificació de les activitats del casal s’ha desenvolupar en el marc d’un pla de promoció de l’envelliment actiu . En aquesta línia, estem treballant per a realitzar una anàlisi participativa de les necessitats i preferències de les persones grans per continuar afavorint l’envelliment actiu de la població. 

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:26