Impulsant la igualtat de gènere

Divendres, 23 d'octubre de 2020 a les 00:00
Escrit d'opinió de Vanesa Santiago, regidora d'Igualtat

Una de les propostes que vam presentar l’equip de govern dins el Pla d’Actuació Municipal especificava que treballaríem per assolir el distintiu de gènere SG city 50-50.

Per a nosaltres, haver assolit el distintiu significa materialitzar el nostre compromís amb la implementació d’un sistema de gestió de gènere per tal d’afavorir la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració municipal.

I es tradueix en un procés de treball en xarxa, col·laboratiu i en equip, canalitzat a través de la regidoria d’igualtat.

En una primera fase vam realitzar un treball d’autodiagnosi per tal de situar-nos i saber quin era el punt de partença.

Arrel d’aquest vam detectar una sèrie de punts forts i també força aspectes a millorar. Vam aprofitar aquesta tasca d’anàlisi per a presentar a l’entitat Forgender seal un pla de compromís a dos anys al voltant de tres àrees de treball:

  1. Lideratge, gestió interna i capacitats del municipi
  2. Promoció dels drets humans de les dones
  3. Promoció d’un entorn lliure de violència i discriminació

Vam definir diverses accions per a cada àrea, arribant a un total de 44 accions a realitzar, tant a nivell intern de l’Ajuntament com a nivell de municipi. A mode d’exemple algunes d’aquestes accions són:

  • Disposar d’un pla intern d’Igualtat de dones i homes del sector públic.
  • Destinar un percentatge anual del pressupost municipal al principi d’igualtat i no discriminació.
  • Garantir una composició equilibrada de dones-homes als càrrecs públics del govern municipal. I una composició equilibrada de dones-homes del personal de servei.
  • Implicar i donar suport a les organitzacions de dones per tal de prevenir i eradicar la violència masclista.
  • Desenvolupar i implementar mesures per prevenir, tractar i sancionar les violències sexuals i sexistes als espais públics, llocs de lleure i entorns festius.
  • …i  fins a un total de 44!

Amb el desenvolupament d’aquest pla de compromís pretenem accelerar canvis i avançar a favor de la igualtat efectiva d’homes i dones. Tenim un molt bon full de ruta, que ha estat validat amb nivell avançat i amb el que volem donar aquest  impuls a favor del principi d’igualtat d’oportunitats i no discriminació ,  a favor dels drets de les dones i de les polítiques transversals de gènere.

Tenim el convenciment que aquest esforç repercutirà en el benestar de tota la població.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:27