CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Torrelletes
Portada > Torrelles > Festes i fires > Festa dels Tres Tombs

Festa dels Tres Tombs

Els Tres Tombs és una festa popular a l'entorn de la festivitat de sant Antoni Abat (17 de gener), però que a Torrelles de Llobregat celebrem a l'entrar la primavera. El ritus principal consisteix en donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritus s'anomena Tres Tombs o també “passades”. La desaparició de l'ofici de l'antic traginer o carreter al poble va animar a un grup de gent a intentar recuperar i difondre el costum dels Tres Tombs.

El 1999 es va crear l’associació dels Tres Tombs de Torrelles de Llobregat i partir d’ençà aquesta festa s’ha tornat a implantar al municipi, celebrant-se entre els mesos de març i abril.

Dels oficis de traginers i carreters a Torrelles es poden trobar modismes propis com pujar d’un brinco, galga, màquina entera, mitja màquina, garroteres, curró, costal, gavella, estella, fugot, fagineta... La substitució progressiva, cap als anys 60, del transport animal per la tracció mecànica comportà la pèrdua no només d’aquest mitjà de transport sinó de les costums, com la benedicció per Sant Antoni, els Tres Tombs i el costumari associat. Els últims carreters que es recorden al municipi són el Vicenç Roca de Can Valent de la Serra, que al 1963, feu l’últim viatge de costals cap al barri de Sants, a la serradora “Les Rateres” o el Joan Ollé de Cal Pau Ollé que al 1966 marxà per última vegada al forn de pa de la Colònia Güell.

Foto vella dels Tres Tombs
Foto vella dels Tres Tombs
Darrera actualització d’aquest contingut: 06/04/2016 a les 14:55h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona