CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
capçalera_florcirerer2

Associació Grallers de Torrelles

Contacte

  • Nom: Associació Grallers de Torrelles
  • Adreça: Avinguda Dos, 1 (bústia 42)
  • Codi postal: 08629
  • Municipi: Torrelles de Llobregat
  • Telèfon: 936891550/627705306
  • a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
  • Web: http://www.grallersdetorrelles.cat
  • Responsable: Jordi Gimenez (president)

Orígens

Els Grallers de Torrelles tenen l’origen en un grup de joves que,  a principis de la dècada dels 80, comencen a aprendre a tocar uns dels instruments tradicionals del nostre país, la gralla i el tabal. El grup estava format per tres grallers, en Jaume Pañella (fundador del grup), el Vicenç Pañella (va poder comprar-se la gralla repartint diaris per les cases) i l’Israel Macià (va vendre la seva bicicleta per poder-se comprar la gralla), i dos tabalers, en Jordi Regot i en David Macià (l’Ajuntament de Torrelles els va donar 5.000 pessetes per comprar el tabal al carrer del Carme de Barcelona). Les gralles van ser comprades al luthier Xavier Orriols de Vilanova i la Geltrú.

Les arrels d’ensenyament van venir donades pel grup de Grallers de Vilanova, els quals van fer un curs intensiu de gralles a Sant Feliu de Llobregat, on l’Israel Macià i el Jaume Pañella hi van assistir. A partir d’aquí, amb molt d’esforç i treball, i gràcies a l’ajuda del Jordi Miravent, van seguir progressant.

La primera actuació va tenir lloc l’any 1981 a Torrelles per la Castanyada, i de mica en mica es va convertir en grup molt sòlid. Els Grallers de Torrelles van acompanyar en diverses ocasions el Camell de Molins de Rei, van tocar forces cops per l’Esbart Sant Martí de l’Ateneu Torrellenc, i per molts llocs de Catalunya. També es col·laborava amb les cercaviles de l’Esplai Arc de Sant Martí, i cada Castanyada feien un ball de gralles.

 

Matinades

L’any 1984 van decidir recuperar la tradició de les despertades o matinades de Festa Major. El primer toc de matinades va tenir lloc per la Festa Major de Sant Pau al serralet de Can Coll (només hi havia la masia i cap altre més casa en tota la serra) a les 6 del matí. Degut al fred (era el mes de gener) es van foradar els guants per a poder tocar. La gent del poble no s’ho esperava (no sortien ni al programa de festes) però, tot i així, molts veïns van sortir de les cases a donar de beure i menjar de forma espontània.

 

Dissolució i relleu

Amb els anys aquests primers grallers es van dissoldre però a mitjans dels anys 90 un grup de joves van voler tornar a sortir al carrer per a fer les despertades durant les festes del municipi. Aquest grup estava format per quatre grallers, el Job Roig, l’Andreu Olivella, el Ramon Casals, i el Jordi Gimenez, i per un timbaler, l’Arnau Casals. La colla de grallers només tocava per les matinades de Sant Pau on  al cap de pocs anys  se’ls va començar a acompanyar gent amb petards, panderetes, xiulets i tota mena d’instruments que poguessin fer soroll.

A mitjans dels 2000 el Job Roig i el Ramon Casals van deixar el grup, però la resta va continuar sortint cada any per matinades. L’any 2008, arran de l’entrada del Xavi Navarrete, el grup va decidir constituir-se com a associació col·laborant amb altres entitats de Torrelles com l’Esbart Sant Martí, Els 3 Tombs o l’Escola Bressol, entre d’altres. A partir d’aquest moment es  comença a assajar amb regularitat i s’uneix al grup el Victor Rubio com a timbaler.

 

Els Grallers de Torrelles avui en dia

Actualment els Grallers de Torrelles està format pel Jordi Gimenez, l’Andreu Olivella, l’Arnau Casals, el Xavier Navarrete, el Francesc Fernandez (Cisco), l’Albert Gonzalo, l’Adrià Pañella (Panye) i  el Juan Vicente Huertas. Esporàdicament també hi ha el Joel Sanchez.

L’objectiu principal de l’associació és fomentar la cultura popular al municipi, sobretot la relacionada amb el món de la gralla i el timbal.

logo grallerstorrelles
logo grallerstorrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Grallers de Torrelles
Darrera actualització d’aquest contingut: 23/01/2017 a les 15:02h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona