CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Torrelletes
Portada > Torrelles > La Cirera de Torrelles

La Cirera de Torrelles

Torrelles de Llobregat gaudeix d’una situació privilegiada per al conreu de la Cirera. Factors climàtics i geogràfic afavoreixen una producció cirera d’alta qualitat i quantitat, com ara l’índex de pluviometria (d’uns 650 a 700 cm3 per any) i també el terreny calcari. Les terres lleugeres junt amb l’absència de gelades tardanes que matarien la flor són factors que expliquen la implantació del cultiu de la cirera a Torrelles. El producte estrella del municipi, una fruita d'excel·lència.

producte2
producte2
conreu2
conreu2

Història de la cirera a Torrelles

Com altres pobles del voltant, Torrelles es dedicava antigament al conreu de la vinya i l'elaboració del vi, que s'havia convertit en l’únic sosteniment econòmic amb què comptaven la majoria de famílies a l’hivern. En són evidents testimonis els nombrosos marges que limitaven les vinyes i encara avui es troben en qualsevol bosc al voltant del municipi.

Entre els anys 1879 i 1887, els habitants de Catalunya van patir l’arribada d’una devastadora plaga procedent d’Amèrica del Nord, la fil·loxera, que es va apoderar de totes les vinyes d’Europa. Davant la negligència de les autoritats encarregades de lluitar contra la fil·loxera, els pagesos es van trobar sols i impotents davant l’epidèmia. En poc temps, les vinyes van quedar totalment seques.

Els pagesos van arrencar els ceps i canviar per altres peus no contaminats. Llavors algunes famílies de Torrelles van decidir introduir els cirerers. Els primers en fer-ho van ser Can Pinet i Can Biscarri i als anys 40 i 50, ja d’una manera general, es van arrencar els ceps per plantar-hi els més productius cirerers. Les primeres plantacions es van fer amb l’anomenat “peu del país”, l’arbre nascut d’un pinyol de cirera que no va donar bons resultats. Fins que un pagès de Sant Boi, el Bilaret, va descobrir al Pirineu un altre bosc que va resultar molt més efectiu i que s’anomena de Sant Llúcia. Des de llavors, no ha cessat la recerca de noves varietats d’aquest peu per escollir la més indicada per a cada classe de cirerer.

lloc1
lloc1
producte1
producte1

El cultiu de la cirera

Els cirerers es poden a l’estiu i a finals de l’hivern, quan comença el moviment de la saba. De novembre a març, els arbres es troben en estat d’hivernació. Als inicis de la primavera comença a aparèixer el burró, esclatant la flor uns dies després. Durant la floració és necessari ruixar els arbres amb fungicides, mai amb insecticides, perquè matarien la abelles i tenen molta importància en la producció dels cirerers. De la floració a la maduració del fruit primerenc solen transcórrer de 30 a 40 dies. A la caiguda dels pètals, a cada flor fecundada apuntarà un petit fruit.

Al ser una fruita dolça, necessita sol i una quantitat moderada d’aigua, sobretot quan ja ha passat el quallat del fruit, perquè és un producte que gairebé no té pell. S’ha de collir al moment i enviar-la directament al mercat, perquè es fa malbé amb facilitat.

Propietats de les cireres

Les cireres són una bon font de vitamina C i un excel·lent antioxidant. També es considera un aliment protector contra el càncer per tenir àcid elàgic. Les cireres més fosques contenen més ferro, magnesi i potasi que les altres varietats més clares, però totes són tenen silici i provitamina A. El consum diari de cireres ajuda a reduir els nivells sanguinis d’àcid úric, la qual cosa pot evitar la gota.

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/03/2017 a les 12:42h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona