16a Pujada a la Creu de Can Cartró

Diumenge, 27 d’octubre de 2024 de 09:00 a 13:00

La tradicional pujada a la Creu i Pi de Can Cartró que tindrà lloc el diumenge 27 d’octubre, i que des del 2006 se celebra per commemorar l’aixecament, l’any 1956, de la Creu de Can Cartró per part de la secció santboiana de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC).

Col·labora: Centre Excursionista Torrellenc

Enguany la pujada o aplec, torna a comptar amb l’organització d’Òmnium Baix Llobregat la Marina, la col·laboració d’entitats locals i la participació dels ajuntaments veïns. Així, els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat i Torrelles de Llobregat, s’agermanaran  un any més al voltant de la Creu i Pi de Can Cartró.

Com en les altres edicions, des de cada poble, a les nou del matí *, sortirem les persones participants i ens trobarem a dalt, a la creu. Els organitzadors aconsellen dur calçat adient, aigua i esmorzar.

* Nota: no oblidis que la matinada del 27 entra en vigor l’horari d’hivern.

La Creu va ser fabricada, transportada i aixecada el 1956 per membres de l’antiga Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Sant Boi, per celebrar el 25è aniversari de la UEC central. A més, al cim de Can Cartró (338 metres) antigament hi havia hagut un pi pinyoner enorme, anomenat pi de Can Cartró o d’en Cartró. Existeixen cròniques del segle XIX que parlen de la seva funció com a referència dels mariners que arribaven en vaixell a port de Barcelona. Malauradament el 1915 un llamp va destruir aquest pi centenari i majestuós. El 2010 l’Ajuntament de Sant Boi va plantar un pi pinyoner al mateix lloc on hi havia hagut l’antic.

En Joan Amades, al Costumari Català, esmenta el pi de Can Cartró tot i que erra en la seva ubicació:

Al cim del turó de Sant Antoni al terme de l’Hospitalet de Llobregat s’havia aixecat un pi gegant conegut pel pi d’en Cartró, que era objecte de diverses pràctiques de caràcter amorós i remeier. Les fadrines creien que si hi clavaven una agulla es casaven abans de l’any. El mateix creien els fadrins si hi clavaven un clau. La veu popular deia que per cada mil noies que buscaven casador només hi havia un home que desitgés prendre estat. Hom també deia que es trobava casador donant set voltes a l’arbre. Les persones que patien d’alguna nafra creien que podrien alliberar-se’n si al punt de la mitjanit fregaven la part del cos malalta pel tronc de l’arbre."

 

 

Quin cost té:

Gratuït

Adreça:

Sortida des de la plaça de l’Ajuntament

Darrera actualització: 26.09.2024 | 15:18