CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Cirerers
Portada > Torrelles > El municipi

El municipi

Torrelles de Llobregat, amb una superfíciede 13,55 km², és un municipi de la segona corona metropolitana, situada a la comarca del Baix Llobregat. Tot i estar situat en el marc del gran corredor que enllaça Barcelona amb Tarragona i Lleida, es troba al marge d’aquest gran eix de comunicacions. Aquest relatiu aïllament defineix el que Torrelles és avui: un municipi amb el sector terciari desenvolupat, sobretot vinculat al petit comerç local, amb poca presència industrial, i amb un cert caràcter agrícola, principalment al voltant del cultiu de la cirera, que dota a la poblaciód’una forta personalitat pròpia. Els municipis limítrofs són: Begues,Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç delsHorts, Santa Coloma de Cervelló i Vallirana.

El nucli urbà de Torrelles s’identifica com el referent del poble i, tot i que els veïnats estan ubicats relativament lluny d’aquest nucli, cada cop existeixen més vinculacions i sentiments de pertinença, reforçats, per exemple, pel fet de tenir l’Institut de secundària al mateix municipi o gràcies a iniciatives populars.

Torrelles de Llobregat en xifres

Programa HERMES de la Diputació de Barcelona
Sistema d'Informació Socioeconòmica Local: Accedir

La població

La població de Torrelles de Llobregat és d'aproximadament 6.000 habitants, es troba distribuïda quasi en dues meitats entre el que és el nucli urbà i un seguit d’urbanitzacions i cases disperses pel terme municipal. El creixement va ser superior al 64% entre el 2000 i 2010, molt per sobre dels índex de la comarca del Baix Llobregat i del conjunt de Catalunya.

El creixement de la població no ha estat natural (diferència entre naixement i defuncions), sinó migratori -més del 50,49% de la població de Torrelles prové d’una altra comarca-. L’augment és conseqüència de l’arribada, als anys 90, de parelles joves provinents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, famílies que han convertit la segona residència en residència habitual. Pel que fa a la població estrangera, formada majoritàriament per ciutadania de la Unió Europea i d’Amèrica delSud, es troba molt per sota de la mitjana de la comarca del Baix Llobregat i de Catalunya. A més, degut a la proximitat a la ciutat, gran part de la població desenvolupa la seva activitat laboral fora de Torrelles.

Habitants per barris 2013
Habitants per barris 2013

El territori

El terme municipal de Torrelles té 13,55 km² de superfície, que es distribueix entre les àrees urbanes, les àrees agràries i el terreny forestal. La població resident està distribuïda en sis barris: Can Güell, Can Guey, Cesalpina, Raval Mas, Raval Torrelletes i el Nucli de Torrelles.

Superfície urbana:
Superfície agrícola (cadastre): 397 ha
Superfície de terreny forestal (cens agrari): 138 ha
Superfície agrícola utilitzada (cens agrari): 127 ha
Conreu majoritari: fruiter de secà (cens): 81 ha
Total de productors en actiu: 70
Explotacions agràries segons el Cens Agrari:  29
Cens d’Activitats Econòmiques a Torrelles:  160 negocis d’alta

Mapa cultural i associatiu

Els principals agents culturals de Torrelles són el fort teixit associatiu i l’Ajuntament, que gestionen una gran part de l’activitat cultural del poble. La intensa dinàmica participativa de les entitats, l’impuls individual de persones, les iniciatives municipals i el recolzament tècnic i econòmic del’Ajuntament, dibuixen un panorama que, tot i les dificultats, s’ha qualificat de modèlic des del punt de vista de la col·laboració entre les institucions i la societat civil.

El teixit associatiu, amb el suport tècnic, logístic i econòmic de l’Ajuntament, promou i desenvolupa un conjunt d’actuacions vinculades a la cultura, amb una presència significativa d’activitats relacionades amb la cultura popular i tradicional. Les activitats de les entitats es distribueixen al llarg de l’any i cal ressaltar, per la seva projecció i continuïtat, la Festa de la Cirera i les Festes Majors de Sant Martí i de Sant Pau.

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/03/2017 a les 11:48h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona