CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Vista poble 2
Portada > Actualitat > Agenda > Club de lectura 'Temps de Cireres': Solitud, de Víctor Català

Club de lectura 'Temps de Cireres': Solitud, de Víctor Català

Dia i hora: dijous 26/05/2016 a les 19:00

Lloc: Biblioteca M. Pompeu Fabra

Organitza: Biblioteca Municipal Pompeu Fabra

A càrrec de Silvia Llorente. Cal reserva prèvia

 

Apareguda per entregues a la revista Joventut l’any 1904 i 1905, Solitud va obtenir immediatament un gran èxit entre els lectors i fou traduïda a diverses llengües. Passats cent anys des de la seva publicació, Solitud, una novel.la actual i colpidora, manté avui dia plenament la seva vigència. Considerada una de les obres mestres de la literatura catalana de tots els temps, Solitud narra el trajecte vital i espiritual d’una dona, la Mila, en l’àmbit rural. Contraposant la realitat de les valls amb l’idealisme de l’alta montanya, la protagonista inicia un procés d’autoconeixement que la durà a trobar en la solitud la força per trencar amb les convencions del seu món qüotidià. El drama de la Mila ens ajuda a entendre que estem sols al món, i per això mateix ens fa companyia i ens dóna coratge per continuar endavant, com fa ella, malgrat tot.

 

Caterina Albert i Paradís va néixer a l'Escala l'11 de setembre de 1869, i es va donar a conèixer, com a escriptora, en els Jocs Florals d'Olot de 1898, on li premiaren el poema Lo llibre nou, publicat aquell mateix any a "La Veu de Catalunya", i el monòleg La Infanticida, que provocà un escàndol en saber-se que l'autor era una noia. Un dels resultats d'aquest escàndol va ser la decisió de donar mai més res per publicar amb el seu nom real. Poc temps després, quan una seva amiga anava a dur a la impremta un manuscrit de poemes, Caterina Albert va decidir adoptar com a pseudònim el nom del protagonista d'una novel·la que estava escrivint, que era el de Víctor Català. Caterina Albert trobà en el pseudònim l'aval de la seva independència moral i social. Però el seu èxit literari va ser un fenomen massa important per poder mantenir el secret. Ens troberr d'una dona valenta i de caràcter i amb una total independència d malgrat que sempre li va interessar donar la imatge "d'amateur". Caterina Albert, filla d'una família benestant, no va tenir una educació gaire intensa, però va viure en un ambient familiar culte, que li va desvetllar un gust artístic i, molt aviat, va començar a dibuixar i a escriure, sota l'empara de la seva àvia materna. Va relacionar-se amb els grans escriptors de l'època com Joan Maragall o Narcís Oller.

 

Arxivat a: Altres
Portada de la novel·la Solitud
Portada de la novel·la Solitud
Darrera actualització d’aquest contingut: 07/07/2020 a les 13:56h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona