CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
capçalera_abella
Portada > Actualitat > Agenda > 12a pujada a la Creu de Can Cartró

12a pujada a la Creu de Can Cartró

Dia i hora: diumenge 13/10/2019 a les 9:00

Lloc: Plaça de l'Ajuntament

Organitza: Ajuntaments de Sant Climent, Sant Boi, Santa Coloma i Torrelles, i Òmnium Cultural

Col·labora: Centre Excursionista Torrellenc

El proper 13 d’octubre tindrà lloc la Pujada a la Creu de Can Cartró situada a la confluència dels termes municipals de Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Torrelles de Llobregat. Per aquest motiu els quatre municipis organitzen un aplec, conjuntament amb Òmnium Cultural, per posar en valor l’espai natural, cultural i paisatgístic que representa. Des de Torrelles se sortirà de la plaça de l’Ajuntament i s’enfilarà cap a la Creu de Can Cartró. Un cop allà s’esmorzarà (cadascú s’haurà de portar el seu), i  hi haurà diverses actuacions musicals de música folk.

Des de fa 12 anys Òmnium Cultural organitza una pujada a la Creu, i aquest any serà el segon cop que els quatre municipis, agermanats, organitzen conjuntament l'acte.

La Creu va ser fabricada, transportada i aixecada el 1956 per membres de l’antiga Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Sant Boi, per celebrar el 25è aniversari de la UEC central. A més, al cim de Can Cartró (338 metres) antigament hi havia hagut un pi pinyoner enorme, anomenat pi de Can Cartró o d’en Cartró. Existeixen cròniques del segle XIX que parlen de la seva funció com a referència dels mariners que arribaven en vaixell a port de Barcelona. Malauradament el 1915 un llamp va destruir aquest pi centenari i majestuós. El 2010 l’Ajuntament de Sant Boi va plantar un pi pinyoner al mateix lloc on hi havia hagut l’antic.

En Joan Amades, al Costumari Català, esmenta el pi de Can Cartró tot i que erra en la seva ubicació:

Al cim del turó de Sant Antoni al terme de l’Hospitalet de Llobregat s’havia aixecat un pi gegant conegut pel pi d’en Cartró, que era objecte de diverses pràctiques de caràcter amorós i remeier. Les fadrines creien que si hi clavaven una agulla es casaven abans de l’any. El mateix creien els fadrins si hi clavaven un clau. La veu popular deia que per cada mil noies que buscaven casador només hi havia un home que desitgés prendre estat. Hom també deia que es trobava casador donant set voltes a l’arbre. Les persones que patien d’alguna nafra creien que podrien alliberar-se’n si al punt de la mitjanit fregaven la part del cos malalta pel tronc de l’arbre."

Arxivat a: Altres
Cartell de la 12a pujada a la Creu de Can Cartró 2019
Cartell de la 12a pujada a la Creu de Can Cartró 2019

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 29/11/2021 a les 14:59h
Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Ajuntament de Torrelles de Llobregat

Plaça de l'Ajuntament núm.1 Torrelles de Llobregat 08629 (Barcelona)

Telèfon: 93.689.00.00 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona