Adapta-t'hi. Es muden els canals de televisió

Dijous, 29 de gener de 2015 a les 00:00
L'alliberament del Dividend Digital és un procés que s'està duent a terme per mandat de la Unió Europea. Una part de les freqüències que ara utilitzen els canals de televisió són usades des de l'1 de gener de 2015 per les xarxes de telefonia mòbil 4G. En conseqüencia, els canals de televisió que utilitzaven aquestes freqüències s'han de mudar amb l'objectiu de multiplicar la velocitat de connexió a internet dels dispositius mòbils, millorar la cobertura a l'interior dels edificis i permetre estendre la cobertura de les xarxes 4G a zones rurals.

TELÈFONS DEL CENTRE D'ATENCIÓ  A L'USUARI DEL MINISTERI D'INDÚSTRIA, ENERGIA I TURISME: 954 307 796  i  901 20 10 04

Quin està sent el procés?

  • Adaptació d'instal·lacions d'antenes col·lectives (només si el teu edifici ho necessita): el més aviat possible i, en tot cas, abans de final d'any.
  • Sintonitzar els canals al televisor (tots els habitatges).
  • Apagada de la doble emissió (Simulcast) (tots els canals hauran deixat d'emetre en les velles freqüències l'1 de gener de 2015 el procés s'allarga fins al 31 de gener de 2015).

Què has de fer per veure la TDT en els nous canals?

PAS 1:
ADAPTAR LA INSTAL·LACIÓ D'ANTENA COL·LECTIVA (NOMÉS SI EL TEU EDIFICI HO NECESSITA)

Si el teu habitatge és unifamiliar i disposa d'antena individual o és en un edifici de grandària petita, no cal fer cap adaptació de l'antena. Aquestes edificacions disposen d'amplificadors de banda ampla capaços de rebre totes les freqüències de televisió. La resta d'edificis amb antena col·lectiva han d'adaptar-se:

 Com saber si un edifici ha d'adaptar la seva antena col·lectiva?

  • Els edificis de grandària mitjana i gran en general hauran d'adaptar les seves antenes col·lectives.
  • Comprova si en resintonitzar el teu receptor de televisió reps tots els canals en les noves freqüències.
  • Si deixessis de veure algun canal de televisió, demana a la comunitat de propietaris que contacti amb un antenista o instal·lador autoritzat perquè revisi la instal·lació del teu edifici i t'informi si necessites fer-hi adaptacions.
  • Els edificis amb antenes col·lectives que utilitzin centraletes programables i amplificadors monocanal hauran d'adaptar-se.

a) Amplificador monocanal: Sí. Cal afegir amplificadors nous per a cadascun dels nous canals. En edificis de grandària gran.

b) Centraleta programable: Sí. La centraleta ha de reprogramar-se per amplificar els nous canals. No requereix equipament addicional. Edificis de grandària mitjana.

El 100% dels ciutadans haurà de resintonitzar el seu televisor

 

PAS 2:
SINTONITZAR ELS CANALS AL TELEVISOR (TOTS ELS HABITATGES)

Qui ha de resintonitzar?
Tots els habitatges han de resintonitzar els seus receptors de televisió.

Com es resintonitza?
La resintonització no té cost per als usuaris i es fa amb el comandament a distància accedint al menú del televisor.

Quan s'ha de resintonitzar?
A partir del 26 d'octubre, que és quan els radiodifusors van reubicar les seves emissions en les freqüències definitives.

Què passarà a qui no resintonitzi?
Cal resintonitzar el dia 26 d'octubre per no perdre cap canal de televisió. Si no has resintonitzat el teu televisor el dia 26 d'octubre podries perdre alguns canals de televisió.

Qui no hagi resintonitzat el seu televisor abans de final de 2014 perdrà una gran part dels canals de televisió.

 

Simulcast

El Simulcast permet que un canal de televisió s'emeti simultàniament per dues freqüències (l'antiga i la nova). D'aquesta manera, durant el període de Simulcast, es facilita l'adaptació de les antenes col·lectives i així s'evita que deixis de rebre canals. El dia que resintonitzis alguns canals podrien haver-hi duplicats. En aquest cas assegura't de conservar el canal que emet en la nova freqüència. Molts canals de televisió identificaran a la pantalla el canal definitiu. La durada del període de Simulcast és diferent segons zones geogràfiques i per als diversos canals de televisió. Pots informar-te'n en el web de Televisión Digital, http://www.televisiondigital.es

 

Pla d'ajudes per a les adaptacions

El Govern ha posat en marxa un pla d'ajudes per subvencionar les adaptacions de les antenes col·lectives als canvis del Dividend Digital als edificis que ho necessitin.

Les ajudes se sol·licitaran a través d'internet un cop fetes les actuacions i estan destinades a les comunitats de propietaris d'edificis que tinguin instal·lat un sistema d'antena col·lectiva basat en monocanals o en una centraleta programable. Les comunitats de propietaris han de disposar de NIF i ser titulars d'un compte bancari al seu nom on s'ingressarà l'import de l'ajuda.

Poden sol·licitar les ajudes directament les comunitats de propietaris o en nom seu l'administrador de la finca o l'empresa instal·ladora de telecomunicació que hagi fet l'adaptació de l'antena col·lectiva.

Quantia de les ajudes:

Tipus d'instal·lació Quantia màxima de la subvenció
Amplificadors
monocanal
canvi d'1 amplificador 150 €
canvi de 2 amplificadors 250 €
canvi de 3 amplificadors 350 €
canvi de 4 amplificadors 450 €
canvi de 5 amplificadors 550 €
Centraleta programable 100 €

A la pàgina web www.televisiondigital.es es pot consultar el nombre de múltiples digitals afectats en cada zona, la qual cosa marca el límit màxim de l'ajuda. Per tant, és important tenir en compte aquesta quantitat a l'hora d'escollir el pressupost de l'instal·lador, que ha d'estar inscrit en el Registre d'empreses instal·ladores de telecomunicacions del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme en el tipus "A" o "F".

La comunitat ha de guardar, un cop finalitzats els treballs, la factura i el butlletí d'instal·lació que detalli el tipus d'instal·lació existent a l'edifici i els treballs duts a terme amb motiu de l'adaptació al Dividend Digital que t'ha de facilitar l'empresa instal·ladora.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:06