La Generalitat i l’AMB aposten pel model de gestió de residus de Torrelles de Llobregat

Dilluns, 15 de novembre de 2021 a les 00:00
Durant la celebració del 25è aniversari de la planta de compostatge, les dues institucions es van comprometre a estendre el model Porta a Porta a tot el país

Dissabte  13 de novembre, en el marc de la Festa Major de Sant Martí, l'Ajuntament de Torrelles va commemorar, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya i l'AMB, el 25è aniversari de la planta de compostatge situada al nostre municipi. Tant la secretària general d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, com el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, van voler posar Torrelles com a exemple en la reducció i la recuperació de la fracció orgànica (FORM), just la setmana que ha finalitzat la COP26 de Glasgow. Ambdós representants van manifestar que no es podran complir els objectius d’aquesta cimera si no s’apliquen mesures com el Residu Mínim o el Porta a Porta, on Torrelles va ser pioner a nivell estatal.

La planta de compostatge, posada en marxa l'any 1996 i gestionada per l'AMB, va ser la primera d'aquest tipus a Catalunya. A la planta s'hi tracten els residus municipals de Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Santa Coloma de Cervelló, Begues i Barcelona (barri de Sarrià), així com una part dels residus orgànics de Mercabarna. La qualitat de la fracció orgànica que hi arriba és elevada des de l'origen, perquè en bona part procedeix de la recollida selectiva porta a porta, com en el cas del municipi de Torrelles de Llobregat i del barri de Sarrià de Barcelona. Durant aquest quart de segle es calcula que “s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 de tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador”. 

L’alcalde de Torrelles, Ignasi Llorente, acompanyat del 1r tinent d’alcalde, Eduard Garcia, i pel regidor de Medi Ambient, Jose Gallardo, va aprofitar l’acte per demanar a la Generalitat i l’AMB suport en el projecte de fer una nova deixalleria a Torrelles que afronti els reptes i necessitats que l’actual no pot assumir. “L’objectiu no és fer una deixalleria igual però més gran, cal repensar des de zero aquest model d’equipaments. Ara ja no estem com a planeta davant la tessitura de conformar-nos en recollir i reciclar, cal apostar per la reparació i la reducció. Cal canviar els hàbits i reduir el nostre impacte sobre el planeta” va manifestar Llorente. En aquest sentit, la nova deixalleria que planteja l’Ajuntament ha de poder ubicar nous espais per promoure la reparació d’electrodomèstics, o l’intercanvi d’objectes i roba en bon estat, crear una biblioteca de les coses que afavoreixi el préstec enlloc de la propietat, o tenir un gran rentavaixelles per afavorir les festes sostenibles sense envasos d’un sol ús, entre d’altres aspectes. 

Després de fer una visita guiada a la planta de compostatge, alcalde i regidors van acompanyar els representants de les administracions supramunicipals a la plaça de l’Ajuntament per a visitar l’Espai del Medi Ambient, i donar a conèixer algunes de les iniciatives que es desenvolupen al municipi en aquest àmbit, com el mercat de segona mà i d’intercanvi.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:29

Imatges