S’inaugura un mural per commemorar els 20 anys del Porta a Porta

Dijous, 16 de novembre de 2023 a les 00:00

L’acte va incloure un petit homenatge a l’exalcalde Josep Olivella, impulsor de les polítiques mediambientals de Torrelles

El passat dissabte 11 de novembre es van celebrar els 20 anys del sistema de recollida Porta a Porta al nostre municipi. L’acte va incloure la inauguració d’un mural commemoratiu i una visita a l’Espai del Medi Ambient que s’habilita cada any en el marc de la Festa Major de Sant Martí.

L’alcalde, Joan Juncà, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a les autoritats assistents. Els parlaments van anar a càrrec de Guillem López, Conseller Delegat d’Acció Climàtica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Isaac Peraire, Director de l’Agència de Residus de Catalunya, i Ignasi Llorente, Regidor  d’Acció Climàtica de l’Ajuntament. La primera en adreçar-se al públic va ser Isabel Gimeno, l’exalcaldessa que  va implantar la recollida Porta a Porta al municipi, la qual va llegir un escrit en memòria de Josep Olivella Cifré, l’exalcalde que va impulsar el model Residu Mínim a Torrelles. 

Torrelles, un municipi pioner
La recollida de residus Porta a Porta es va iniciar l’any 2003 a Torrelles amb el model Residu Mínim. L’aposta ha resultat exitosa ja que els percentatges de recollida selectiva no han deixat de créixer. Actualment, Torrelles presenta un índex del 70%, mentre que la mitjana de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és del 38,3%.  Animem a millorar, ja que encara tenim marge, i hi ha molta gent que no separa l’orgànica, clau en el model Residu Mínim. 

A la resta de Catalunya, el porta a porta és una aposta clara per aquells municipis que volen capgirar els resultats de les recollides selectives i assolir els objectius europeus que Torrelles ja té assolits de fa anys. És un sistema sostenible econòmicament, ja que el seu cost s’equilibra amb els ingressos provinents de la taxa de residus i el retorn del cànon de l’AMB. 

Des del 2018, a Torrelles es realitza la recollida amb dos cubells amb xip, un per a l’orgànica i l’altre per la inorgànica. Aquesta informació permet fer un seguiment més exhaustiu i disposar d’eines per seguir millorant-ne els resultats.

Darrera actualització: 24.11.2023 | 13:15

Imatges