Torrelles diu prou a les violències masclistes

Dimarts, 30 de novembre de 2021 a les 00:00

Durant tota una setmana s’han organitzat activitats per commemorar el 25N com espectacles teatrals, tallers, exposicions i la lectura del manifest institucional

Amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, del 21 al 28 de novembre es van programar tot un seguit d’actes per sensibilitzar la ciutadania de la importància de lluitar contra qualsevol tipus de violència. La primera proposta va ser un espectacle teatral anomenat “Això és amor?” en el qual dues actrius van interpretar una parella heterosexual en diferents moments de la relació. Entre escena i escena el públic va participar activament del debat plantejant com influeixen en les relacions els mites de l’amor romàntic i els rols de gènere. 

Durant tota la setmana passada, el Casal de Joves va acollir l’Espai 25N. Més d’una cinquantena de persones van assistir a la inauguració d’aquest espai i les seves exposicions, que es van poder visitar fins divendres 27 de novembre. La sala del Casal de Joves es trobava distribuïda en diferents zones:

  • 10 figures de dones amb una història personal que exemplifica algun dels diferents tipus de violències que viuen les dones.
  • 2 plafons del Consell Comarcal del Baix Llobregat amb missatges i comentaris propis del masclisme. Un d’ells incorporava unes ulleres liles que permetien descobrir nous missatges amb mirada feminista i l’altra, en format còmic, convidava a completar una conversa.
  • Murals amb diferents conceptes que pretenien ajudar a entendre més el feminisme i la societat patriarcal.
  • L’iceberg de les violències masclistes que permet localitzar les parts visibles i invisibles de la violència masclista.
  • Les exposicions fotogràfiques “Me llaman calle sin salida” i “Volveré” de les artistes torrellenques, Cristina González i Jana Segura. 

D’altra banda, dijous 25 de novembre, un centenar de persones van participar en l’acte institucional del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a la plaça de l’Ajuntament. Primer es va representar una obra de teatre d’uns 20 minuts de durada que va anar a càrrec de la companyia SenseDrama. Posteriorment, la Berta Perals, una jove del municipi, va voler donar visibilitat a la violència que pateixen les noies joves i va llegir un text d’una companya sobre una vivència personal de violència psicològica i física. La lectura del manifest va anar a càrrec de regidors i regidores de l’Ajuntament i de persones vinculades a diferents entitats locals. Finalment, es va organitzar una encesa d’espelmes, l’Associació de dones Pla de les Bruixes va explicar el per què de la seva acció de pintar sabates vermelles i exposar-les a les escales de l’edifici consistorial, i es va fer un minut de silenci en record a les víctimes, dones i infants, de la violència masclista. Es va lliurar un obsequi a totes les persones assistents. 

Altres propostes de la setmana van ser una sessió de cinefòrum organitzada per l’Associació de dones amb la projecció del documental “Rompiendo el silencio”; un taller de pintura corporal a càrrec de Zinteta; i la participació diumenge d’una delegació torrellenca a la 8ª marxa del Baix Llobregat contra les violències masclistes.

Darrera actualització: 31.01.2022 | 16:56