Torrelles és un dels primers municipis de l’estat amb Certificat Residu Zero

Dijous, 22 de setembre de 2022 a les 00:00

El nostre municipi ha aconseguit l’acreditació de tres estrelles per tenir un índex de recollida selectiva que arriba al 72 %

Després del seu compromís de convertir-se en Municipi Residu Zero el març de 2021, Torrelles es converteix en un dels dos primers pobles Certificats Residu Zero d'Espanya, juntament amb el municipi madrileny de Boalo, Cerceda i Mataelpino, i també dels primers en obtenir aquest certificat a tota la Unió Europea. A més, Torrelles ha estat el primer en aconseguir una acreditació de tres estrelles, que s’atorga a aquells pobles amb un índex de recollida de residus superior al 65% o que generin un volum de residus per càpita que estigui per sota del que està establert per la mida de la població. En aquest sentit, actualment Torrelles compta amb un índex de recollida selectiva del 72 %.

La Certificació de Ciutats i Pobles Residu Zero constitueix un sòlid estàndard de certificació desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i impulsat per Zero Waste Europe. L’objectiu és accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular als pobles i les ciutats europees, a escala local, fins aconseguir que els municipis arribin a un 90 % de recollida selectiva. Així mateix, la certificació suposa un reconeixement de l’esforç que han fet municipis compromesos des de fa anys, com és el cas de Torrelles. 

Per obtenir aquesta certificació, l’Ajuntament ha passat per un procés d’auditoria externa que ha anat a càrrec de l’organització Amics de la Terra. Entre d’altres qüestions, s’ha valorat que Torrelles és un municipi que compta amb més de 15 anys en la implantació de la recollida Porta a Porta amb el Model residu mínim (Humit /Sec), i mes de 25 anys de la separació de la orgànica.  

Un cop obtinguda la certificació, els municipis han de realitzar un monitoratge de la seva activitat i millores anuals per potenciar els resultats assolits. Cada tres anys estaran subjectes a noves auditories per confirmar el seu estat a la Certificació, amb la possibilitat de pujar de nivell, aconseguint fins a un màxim de cinc estrelles. 

Des de Torrelles, el segon tinent d’Alcalde, Ignasi Llorente, assegura que l’obtenció d’aquest certificat suposa “la necessitat de continuar treballant en la reducció i reutilització de residus, i la necessitat de fer-ho d’una forma precisa i continuada en el temps”. Llorente assegura que “les d’auditories són una bona eina per dirigir els esforços en els punts concrets”. 

Darrera actualització: 22.09.2022 | 10:18