Torrelles treballa per una bona gestió agroforestal

Dimecres, 15 de desembre de 2021 a les 00:00

La instal·lació de la caldera de biomassa permetrà desenvolupar un pla per reduir la massa forestal i minimitzar el risc d’incendi

L’Ajuntament de Torrelles ha participat en una trobada emmarcada dins un projecte d’innovació agroforestal a les Muntanyes del Baix que cerca alternatives productives en el context del canvi climàtic. L’AMB i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) hi treballen des de l’any 2020.

Durant la reunió, es va fer una avaluació del potencial de diverses activitats que es desenvolupen en el conjunt de l’àmbit de les Muntanyes del Baix i que ajuden a contribuir en la prevenció de focs i a configurar un territori menys vulnerable davant els grans incendis forestals. Es van incloure, per exemple, mesures silvícoles i de gestió i restauració agro-silvo-forestal, com ara la gestió silvopastoral; l'explotació de determinats productes, com ara resina de pi blanc, biomassa, bolets i plantes aromàtiques silvestres; i la promoció de cultius d'alt valor afegit. Actualment s’està treballant en identificar quines són les alternatives més viables.

El municipi de Torrelles és un dels que està apostant per una d’aquestes alternatives amb la posada en marxa de la caldera de biomassa. Els objectius d’aquest projecte són: 

  • Fer un pla de gestió agroforestal que ajudi a reduir la massa forestal i, per tant,  a minimitzar el risc d’incendi
  • Aconseguir que la biomassa suposi un valor afegit per als pagesos i propietaris forestals
  • Preservar el model de mosaic agroforestal que en els darrers anys ha patit l’abandonament de molts conreus
  • Fer front al reptes que comportarà el canvi climàtic

Recordem que la caldera de biomassa funcionarà amb estella forestal dels boscos de les Muntanyes del Baix i donarà servei a l’escola Can Coll i l’escola bressol El Serralet.

Darrera actualització: 31.01.2022 | 16:53