Una setmana destinada a la solidaritat i la cooperació

Dimecres, 3 d'abril de 2024 a les 00:00

Del 8 al 14 d’abril s’han programat activitats diverses que volen posar el seu èmfasi en els conflictes invisibles d’arreu del món

Torrelles celebra la quarta edició de la Setmana de la Solidaritat i la Cooperació, una iniciativa que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i que aquest any vol posar el focus en els conflictes invisibles que, sovint, passen desapercebuts als mitjans de comunicació i a la nostra consciència col·lectiva. Del 8 al 14 d’abril, s’han programat tot un seguit de propostes, com ara xerrades, tallers o projeccions de pel·lícules, que s’organitzen de manera conjunta amb la comunitat educativa i les entitats locals. 

El dilluns 8 i el dimarts 9 es faran activitats a l’Institut Escola destinades a l’alumnat d’ESO: una xerrada sobre la immigració subsahariana, a càrrec d’Abdoulave Fall; i el primer Scrabble sobre la solidaritat i els conflictes invisibles, organitzat pel Casal de Joves. 
La resta de propostes estan obertes a tota la ciutadania. El dimarts dia 9 d’abril hi haurà una sessió de contes a la biblioteca per a nenes i nens a partir dels tres anys, a càrrec de Moi Azna. La narració explica la història d’un soldat que, després de fer la guerra, arriba a un poble on ningú li dona menjar i de com ell busca un recurs per aconseguir-ne. El conte estarà acompanyat de cançons i per participar-hi, caldrà fer reserva prèvia. 

Dimecres s’oferirà una xerrada sobre el silenci mediàtic i la batalla invisible de la desinformació en conflictes com Ucraïna, Palestina, el Congo o Sudan. Aquesta es farà també a la biblioteca i anirà a càrrec de la politicòloga Ainhoa Marcos. 

Dijous, al Casal de la Gent Gran, hi haurà un taller sobre ‘El dret a l’aigua’ que s’emmarca dins el programa ‘Tenim drets, teixim llibertats’ que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu és generar un espai de diàleg on reflexionar sobre  el dret, la disponibilitat de l’aigua al territori  i com ha evolucionat al llarg dels anys. L’Ateneu acollirà també dijous la projecció del documental ‘Wandala’ i una taula rodona sobre aquest audiovisual, que vol donar visibilitat a la situació de refugi i ocupació que caracteritza el conflicte del Sahara i el paper de les dones en la resistència i la lluita no violenta.

L’Associació de Dones Pla de les Bruixes organitzarà divendres una xerrada sobre les cures i les persones cuidadores a càrrec de l’Anna Ara, del Col·lectiu de Dones de Matagalpa (Nicaragua). Amb aquesta xerrada es vol reconèixer les persones que han sostingut les cures i reflexionar sobre els canvis de la societat, on les dones migrades troben molts obstacles a l’hora de trobar feina. 

Les propostes continuaran dissabte amb activitats per fomentar entre els infants el coneixement de les diferents cultures, com ara jocs del món gegants, un taller de mans solidàries on es dibuixaran les mans en una bossa de cotó gratuïta i en altres materials, i un taller de percussió anomenat ‘Batecs del món’ a càrrec de Roger Martínez i Daniel Ferran. Es tracta d’un taller interactiu musical en què els nens faran un recorregut a través de la percussió d’arreu del món, descobrint instruments de diversos orígens. 

Podeu consultar tota la programació de la 4a Setmana de la Solidaritat i la Cooperació en el document adjunt.

Darrera actualització: 03.04.2024 | 16:19