Una dècada eixugant el deute

Dilluns, 21 de març de 2022 a les 00:00

Escrit d'opinió d'Ignasi Llorente, alcalde de Torrelles de Llobregat

Aquesta setmana, durant el Ple de març, l’Ajuntament de Torrelles farà oficial la cancel·lació de forma anticipada del Pla d’Ajust Econòmic al qual va haver d’acollir-se l’any 2011 per tal d’eixugar un deute que hipotecava el nostre municipi en matèria financera.

Durant aquests onze anys la capacitat inversora o de contractació de personal de l’Ajuntament estava limitada per aquesta eina administrativa que van haver d’implantar municipis de tot l’estat espanyol a partir de la crisi econòmica iniciada el 2009. 

Aquest Pla d’Ajust impedia, entre altres mesures, crear noves places de treballadors municipals o realitzar inversions que no vinguessin amb el suport d’altres administracions. També recomanava externalitzar l’escola bressol, reduir el nombre d’agents de policia local o eliminar el transport públic. Els diversos ajuntaments des del 2011 fins ara hem hagut de fer tota mena d’equilibris per tal de poder mantenir alguns d’aquests serveis essencials sense comprometre les finances municipals.

Cancel·lar de forma anticipada aquest Pal d’Ajust és, sense cap mena de dubte, una molt bona notícia per a tothom. Però que ningú cregui que a partir d’ara es canviarà radicalment la política d’austeritat municipal. Torrelles necessita inversions i mesures que ara podrem fer, però sense perdre de vista que tots els deutes s’han d’acabar tornant. Per tant, hem de poder fer-les sense endeutar-nos altre cop. La crisi de matèries primeres, l’encariment de productes de construcció o l’emergència climàtica han de fer-nos estar alerta i no estirar més el braç que la màniga. 

El meu desig com a alcalde, és que cap altre alcalde ni alcaldessa en el futur hagi de trobar-se en una situació tan complicada financerament com la viscuda durant la darrera dècada.

Darrera actualització: 21.03.2022 | 12:55