De la promoció de les instal·lacions d’aprofitament d’energia solar al municipi de Torrelles

Divendres, 10 de novembre de 2023 a les 00:00

Escrit d'opinió de Judith Roig Ollé, regidora d'Urbanisme 

El municipi de Torrelles està compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i en l'endegament definitiu per poder afrontar la transició energètica cap a un model cent per cent renovable.

En aquest sentit -i en la línia d'adoptar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l'autoconsum energètic a partir d'energies renovables- la legislatura passada, es van aprovar dues normatives, una en la línia de simplificar els tràmits administratius, i una altra, de fiscal, per ampliar la bonificació fiscal de l'IBI de la qual els residents a Torrelles ja gaudien.

L'incentiu ha provocat que s'hagin incrementat exponencialment el nombre de tramitacions d'expedients administratius. Així i tot, som conscients que ambdues normatives han topat entre elles i han portat al fet que els tràmits burocràtics afegits al procés hagin demorat l'aplicació de les bonificacions.

En els darrers dies, l'Ajuntament i l'Organisme de Gestió Tributària hem treballat per buscar la fórmula d'agilitzar el tràmit, i la conclusió és que l'aplicació de les bonificacions a partir d'ara serà molt més àgil.

El que passava fins ara era que si l'ordenança no fiscal, buscava substituir la intervenció municipal de la llicència pel règim de comunicació prèvia (règim que trasllada la responsabilitat de la correcta instal·lació al ciutadà) per fer-ho més àgil. La interpretació que es feia de l'ordenança fiscal, és que no es podia aplicar la bonificació si les plaques no estaven correctament instal·lades, per tant, la resolució anava acompanyada d'un informe tècnic municipal que obligava a revisar in situ la instal·lació (tràmit que normativament, acompanya les llicències urbanístiques però no les comunicacions prèvies).

Finalment i a fi d'agilitzar el procés, es tramitarà la bonificació amb la presentació correcta de tota la documentació requerida en les ordenances, i la correcta instal·lació de les mateixes es revisarà a posteriori amb un pla d'inspeccions aleatòries.

El consistori és conscient que és corresponsable en l'expansió de l'energia solar fotovoltaica al territori que és, sens dubte, una de les principals tecnologies que contribuirà significativament a incrementar l'eficiència energètica i facilitar la integració d'energies renovables en el sistema elèctric, a reduir les emissions contaminants, a reduir l'alta dependència energètica de Catalunya i, en darrer lloc, però no menys important, a democratitzar el model energètic.

Darrera actualització: 10.11.2023 | 10:49