Entra en vigor la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i benestar dels animals

Divendres, 17 de novembre de 2023 a les 00:00

Escrit d'opinió d'Eduard Garcia, regidor de Sanitat 

El passat 29 de setembre va entrar en vigor la nova llei de benestar animal. Entre les novetats hi ha la prohibició de deixar el gos més de 24 hores sol, i pel que fa a la resta de mascotes, es prohibeix que es quedin més de tres dies consecutius sense supervisió.

A més, s’ha d'identificar les mascotes (els gats, els gossos i les fures amb xip i les aus amb anelles), garantir-los assistència sanitària, controlar la seva reproducció, i recórrer a un etòleg quan el comportament dels animals generi problemes de convivència.

On puc aconseguir la meva mascota?

Els conills, conillets d’índies, rèptils, peixos, tortugues i hàmsters es continuaran venent en comerços especialitzats, però es prohibeix la compra de mascotes en botigues, i es donarà un any d'adaptació als establiments. A partir de llavors, només es podran adquirir a través de criadors professionals.

És obligatori esterilitzar els animals de companyia?

Si, és obligatori esterilitzar els gats abans dels 6 mesos. Les entitats de protecció dels animals tindran que esterilitzar-los abans de lliurar-los en adopció.

La llei també destaca la prohibició del sacrifici d'animals de companyia als centres de protecció animal, encara que sigui per manca d'espai o per motius econòmics.

La llei endureix les sancions per maltractament, que aniran dels 500 euros fins als 200.000 euros. L'objectiu de la llei és acabar amb el maltractament i "l'abandonament zero" dels animals, a més de promoure l'adopció i la tinença responsable.

Pel que fa a les competències de l’Ajuntament en matèria d’animals, són dues les normes a les quals ha de complir: Una és de salut pública i l’altra és de protecció animal. Cada any destinem al voltant de 60.000 €

Darrera actualització: 17.11.2023 | 09:06