Primer els de casa? La força de l’egoisme

Dijous, 25 d'abril de 2024 a les 00:00

Escrit d'opinió de Maria Vidal, regidora de Cooperació i Solidaritat 

Fa dues setmanes Torrelles va celebrar la 4a edició de la Setmana de la Solidaritat i la Cooperació i, quan vam fer difusió d’un acte que tractava sobre el paper de la dona saharaui, un veí del municipi ens va enviar aquest missatge: “No teniu vergonya. Preocupeu-vos per la vostra gent, no per aquests”. Tot i que aquest tipus de missatge poden semblar puntuals, malauradament no és el primer comentari d’aquest estil que rebem i, probablement, tampoc serà l’últim.

Quin paper hem d’adoptar al respecte? Quina és la resposta que hem de donar des de l’Ajuntament i, concretament, des de la Regidoria de Cooperació Internacional? La persistència: seguir, seguir i seguir.

Per què?

En un escenari de governança mundial com l’actual, els municipis tenim un rol clau en la promoció de la pau i en l’eradicació de les causes estructurals que generen injustícies i desigualtats a escala global. L’actual crisi de persones refugiades ens ha demostrat un cop més la complexitat que implica l'articulació de respostes col·lectives a problemes compartits - que trenquen amb la lògica de la territorialitat a què acostumen a respondre els estats nacionals, evidenciant que el paper dels pobles és fonamental per abordar problemes complexos que desborden les lògiques nacionals

I Torrelles no és una excepció. Per tant, des del govern torrellenc tenim el compromís de seguir sent un agent de canvi i un mecanisme de transformació social. Comentaris com el que vam rebre no poden marcar la línia a seguir.

Pròxims passos a seguir…

Aprofitant l’avinentesa, des de la Regidoria de Cooperació i Solidaritat voldríem comunicar que durant les properes setmanes Torrelles s’adherirà a la campanya d’emergència que el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha obert per donar suport a la crisi alimentària que Cuba travessa des de la dècada dels noranta i que s’ha vist agreujada amb la situació de sequera actual, els fenòmens meteorològics extrems i els bloquejos imposats pels Estats Units.

Darrera actualització: 03.05.2024 | 10:56